Våra tjänster

Weimaraner ligger och vilar

Nybesök

Rörelseanalys, palpering, böjprov, funktionsdiagnos, behandling och träning utefter hundens behov samt hemgångsråd.

Ett nybesök krävs innan all behandling och träning.

Se pris och boka
Vinklar på leder

Friskvårdskontroll

En hund visar inte alltid att den har ont. Har man otur kan små förändringar i rörelseapparaten hinna bli större skador innan hunden visar symptom i form av passgång, hälta eller smärta vid beröring. Därför kan det vara klokt att göra en friskvårdskontroll med jämna mellanrum. Det är också billigare att förebygga skador än att rehabilitera dem.

Vissa problem med rörelseapparaten visar sina första symptom tidigt i livet. En friskvårdskontroll kan göras redan innan hunden har vuxit färdigt. Ju tidigare man hittar avvikelserna desto snabbare kan man börja behandla hunden. Med rätt träning och behandling kan hunden bli helt frisk eller åtminstone leva ett så aktivt liv som möjligt med sin skada.

En rekommendation är att utföra friskvårdskontroll 1-2 gånger per år, för aktiva hundar förslagsvis innan och efter tävlingssäsong eller annan aktiv period.

Se pris och boka
Palpering

Fysioterapi och rehabilitering

Fysioterapi och rehabilitering hos oss består av olika behandlingar och träningsformer utefter hundens behov och kan variera från massage och laserbehandling för en artrospatient till att hitta balansen efter en amputation eller bygga upp muskulaturen efter en korsbandsoperation.

Väl planerad och optimalt utförd rehabilitering är lika viktig som en operation och rätt medicin. Rehab förebygger nya skador, underlättar läkning och hjälper hunden att återhämta sig snabbare. Syftet med rehabilitering är att hunden ska kunna återgå till sin tidigare funktion efter en operation eller en skada utan smärta och besvär samt att öka välbefinnandet.

Innan ett besök hos oss görs ofta en veterinärbedömning och därefter remitteras hunden till oss. Vi undersöker hunden och lägger upp en individanpassad behandlingsplan för fysioterapi.

Det största arbetet med rehabilitering sker i hemmet mellan besöken. Därför är det viktigt att du som hundägare följer behandlingsplanen och förstår hur behandlingen går till. Fråga gärna om något känns svårt eller otydligt!

se pris och boka
Rörelseanalys

Rörelseanalys

Rörelseanalys är en del av både friskvårdskontroll och annan undersökning och behandling. Vi tittar på hundens rörelser i skritt och trav och ibland i gallopp från alla riktningar: framifrån, bakifrån och från sidan. Hundens rörelser spelas in och analyseras i slow motion. Detta ger oss värdefull information om hundens rörelser, muskulatur, balans och mycket mer.

Boka tid för nybesök, fysioterapi eller friskvårdskontroll

Se pris och boka
Massage

Massage

Beroende på syftet och hundens förutsättningar kan massage hos oss vara djupgående idrottsmassage eller avslappnande massage. Hundmassage ger friska och smidiga muskler som främjar ledernas optimala rörelser utan felbelastning. Regelbunden massage minskar skaderisken vid hård och explosiv aktivering som löpning och agility. Massage ger ökad blodgenomströmning och syresättning till musklerna samt en ökad rensning av mjölksyra och andra slaggprodukter från musklerna.

Massage har en avslappnande effekt på grund av den lugna stund under själva behandlingen samt hormoner som frisätts vid massage. Behandlar man musklerna regelbundet minimeras risken att musklerna blir stela eller för korta, och hunden får bättre balans i sin muskulatur. Har hunden ont i muskulaturen kan den börja kompensera med andra muskler vilket orsakar problem i rörelseapparaten. Det kan resultera i felbelastning av leder och även artros.

Boka tid för nybesök eller fysioterapi

Se pris och boka
Massagepistol

Fasciamassage

Bindvävs- eller fasciamassage utförs med en maskin som kallas massagepistol. Denna form av massage kan användas för att aktivera, lugna eller lossa stela muskler. Fasciamassage använder sig av liknande teknik som djupvågsbehandling men utan det störande och skrämmande ljudet. Det brukar uppskattas av de flesta hundar.

Fördelar med fasciamassage: lindrar ömhet och stelhet i musklerna, förbättrar ledernas rörelseomfång, främjar cirkulation samt ger snabbare uppvärmning och återhämtning.

Boka tid för nybesök eller fysioterapi

Se pris och boka
Laserbehandling

Laserbehandling

Laserterapi stimulerar celler och aktiverar naturliga cellulära processer. Laserterapi (LLLT, low level laser therapy) vid specifika doser och våglängder har visat sig att minska inflammation, öka cirkulation, minska smärta och påskynda läkning. Behandlingen är smärtfri och ljudlös (förutom några pipljud och svagt blås från maskinen) och brukar uppskattas av hunden.

Laserbehandling kan användas för följande tillstånd: mjukdelsskador, degenerativ ledsjukdom, höftledsdysplasi, degenerativ myelopati, artrit, färska benfrakturer och frakturer med försenad läkning, stelhet, olika typer av sår med mera.

Boka tid för nybesök eller fysioterapi

Se pris och boka
Magnetbehandling

Magnetbehandling

Magnetbehandling eller PEMF (Pulsed electromagnetic field therapy) som den ofta kallas har använts i decennier för att stimulera celler och aktivera deras naturliga processer. Genom att använda magnetiska våglängder och frekvenser som liknar de som naturligt förekommer i kroppen kan PEMF påverka den elektriska potentialen i cellerna och minska inflammation, öka cirkulation, minska smärta och påskynda läkning. Behandlingen är smärtfri, ljudlös och väldigt bekväm för hunden som ska sitta eller ligga på en matta som avger elektromagnetiska pulser.

Magnedbehandling kan användas för följande tillstånd: mjukdelsskador, degenerativ ledsjukdom, höftledsdysplasi, degenerativ myelopati, artrit, färska benfrakturer och frakturer med försenad läkning, stelhet och muskelsår med flera.

Boka tid för nybesök eller fysioterapi

Se pris och boka
Balansträning utomhus

Balansträning

Balansträning stärker hundens lednära muskulatur vilket minskar skaderisken vid aktivitet som olika hundsporter. Stark lednära muskulatur kan även vara avgörande vid exempelvis halkolyckor och hur bra hunden klarar sig från dessa. Träningen ger hunden bättre kroppskontroll och kroppskännedom samt ett ökat självförtroende. Tillsammans stärker vi hundens core (mag- och ryggmuskulatur), ger hunden bättre balans och flexibilitet.

Träningen görs med hjälp av balansbollar, block, kuddar och andra redskap. Eller varför inte i skogen där man kan använda naturen som hundgym. Balansträning är också en träningsform som är relativt enkelt att göra hemma, bara man vet hur man gör. Ta med hundens favoritgodis, redskapen finns såklart hos oss.

Se pris och boka
Vattenlöpband

Vattenlöpband

Efter en operation är hydroterapi på vattenlöpband (kallas även vattentrask eller wtm från engelska water treadmill) en av de bästa formerna för rehabilitering. Träningen ökar cirkulationen till lederna vilket i sin tur förbättrar både ledstyrka och rörelseomfång. Hydroterapi är en lugnande upplevelse för hundar och den minskar stressnivåerna och stimulerar metaboliska funktioner vilket förbättrar immunsystemet. Det avkopplande vattnet mjukar upp hårda muskler och minskar ledinflammation vilket är viktigt för artrospatienter.

Hos många som erbjuder hydroterapi på vattenlöpband står terapeuten utanför och styr maskinen. Då är det omöjligt att ha bra kontroll på hundens rörelser och att kunna stötta hunden. Hos oss är fysioterapeuten med hunden i vattnet om det behövs och kan då korrigera rörelserna vilket är avgörande när hunden återhämtar sig efter en skada eller en operation. Det kan vara lika viktigt vid exempelvis felbelastningar hos den annars friska hunden.

Se pris och boka
Kloklippning

Kloklippning

Vi erbjuder kloklippning enligt Fear Free-metoden (frivillig hantering). Det betyder att vi inte tvingar hunden till kloklippning eller håller fast den. Därför behövs ingen munkorg hos oss. Eftersom man tränar på att göra kloklippningen till en trevlig stund för hunden kan denna metod ta lång tid och många återkommande besök. Ta med hundens favoritgodis! Självklart är ni också välkomna till oss  även om din hund redan är van vid kloklippning.

Se pris och boka
Glad röd amstaff kisar i solen

Tandborstning

Vi erbjuder tandborstning enligt Fear Free-metoden (frivillig hantering). Det betyder att vi inte tvingar hunden till tandborstning eller håller fast den. Eftersom man tränar på att göra tandborstningen till en trevlig stund för hunden kan denna metod ta lång tid och flera återkommande besök. Ta med hundens egen tandborste och välsmakande tandkräm samt eventuellt även godis till hunden. Självklart är ni också välkomna till oss för tandborstning även om din hund redan är kompis med tandborsten.

Se pris och boka
Träningsplan och hund utomhus

Träningsprogram


Efter att ha gjort en ordentlig genomgång av hunden inklusive palpering och rörelseanalys och i vissa fall flera tester, så skapar vi ett individanpassat träningsprogram som riktar sig in på de områden hos din hund som behöver förstärkas. Träningsplanen kan exempelvis vara avsedd för sex veckor och revideras kontinuerligt allteftersom din hund gör framsteg. Skulle en viss övning inte passa hunden eller dig själv som tränare så tas den bort och ersätts med en annan som bättre lämpar sig för er. Under tidens gång utvärderas resultaten och träningsplanen kan justeras för att passa nya eller ändrade mål.

Se pris och boka
Hund räcker fram tassen genom datorskärmen

Videokonsultation

Funderar du på vilken tjänst som passar din hund? Har du en fråga om en övning? Går rehabiliteringen inte som den ska? Vill du prova ut en sele eller annan utrustning?

Boka en videokonsultation! Det enda du behöver är att ladda ner gratisprogrammet Zoom och skapa konto. Vid bokning beskriv ärendet så kontaktar vi er på e-post.

Se pris och boka
Låt inte din hund vänta.
Du kan ge din bästa vän ett liv utan besvär och smärta, och det är aldrig för sent. Påbörja resan redan idag!
Boka nu