10 fördelar med hundmassage

September 10, 2021

Massage

Det finns mängder av fördelar med hundmassage. Här listar jag tio av dom. 

1. Massage minskar felbelastningar

Massage ger hunden friska och smidiga muskler som bidrar till optimala rörelser i hundens leder. Behandlar man musklerna regelbundet minimeras risken för att musklerna blir stela eller för korta. Hunden får bättre balans i sin muskulatur när varje enskild muskel kan hantera den belastning som den utsätts för utan att en annan muskel behöver kompensera för den. Detta minskar risken för felbelastningar i rörelseapparaten i sin helhet - musklerna bär vikten vilket ger avlastning för lederna. Felbelastningar i lederna kan på längre sikt resultera i artros som inte går att bota.

2. Massage bidrar till bättre rörelser

Massage bidrar till bättre rörelseomfång, eller som man säger på engelska: range of motion, förkortat ROM. När hunden har muskler som är strama eller som gör ont, kommer hunden begränsa användningen av dessa muskler. Det leder till att mjukvävnader börjar skapa ärrvävnad eller fibros och den nya vävnaden är inte lika smidig som den normala vävnaden. Den fibrotiska vävnaden kommer att begränsa rörligheten ytterligare och en ond cirkel har skapats. 

Hundens leder behöver regelbunden rörelse för att ledvätskan ska hålla sig flytande och mer elastisk. En led som inte används har stor risk att drabbas av ledkapselfibros vilket begränsar ledens rörlighet ytterligare. Om hunden inte vill röra på sig normalt på grund av skadade eller ömma muskler är risken stor att den drabbas av detta. Som tur är kan regelbunden massage förebygga detta.

3. Massage minskar skaderisken 

Regelbunden massage minskar skaderisken vid hård och explosiv aktivering som exempelvis löpning, agility och andra hundsporter som innehåller hopp och snabba vändningar. Även ensidig träning som lydnad där hunden alltid går på förarens vänstra sida och tittar upp på föraren, eller enformig aktivering på hårt underlag som promenader på asfalt bidrar till överbelastningsskador. Regelbunden massage hjälper att förebygga den här typen av skador men lindrar även vid befintliga skador.

4. Massage ger bättre ämnesomsättning 

Massage ger ökad blodgenomströmning och syresättning till musklerna, vilket är viktigt för prestationen på tävling. Massage ökar även lymfsystemets dränage av mjölksyra och andra slaggprodukter som bildats i musklerna under träning och tävling och ger därför snabbare återhämtning. Ju snabbare återhämtning desto mer utvilad är din hund inför nästa träningspass och kan då tillgodogöra sig träningen bättre än en hund som inte är fullt återhämtad från föregående träning. En hund som inte har hunnit återhämta sig löper större risk för misstag och olyckor under träningen.

5. Massage frigör hormonet oxytocin 

Massage frigör hormonet oxytocin som ger ett ökat välbefinnande för hunden. Oxytocin motverkar stresshormonet kortisol och på så sätt kan massage lindra stress och verka avslappnande för hunden.

6. Massage kan kombineras med fysisk träning

För att fysisk träning ska ge effekt behöver hunden vila. Men ibland känns det som att hunden får ännu mer energi av träning än vad den hade innan. Då kan en avslappnande massage vara precis vad hunden behöver för att komma till ro.

Massage ger hunden en bättre ämnesomsättning och därmed en snabbare återhämtning från träningen. Du kan läsa mer om detta under punkt 4.

7. Massage minskar smärta 

En muskel som är stel eller har dragit ihop sig i kramp gör ont. Massage mjukar upp dessa muskler och får dem att slappna av. Resultatet blir vad vi allra helst önskar för våra hundar: att de ska bli smärtfria.

Vad som händer när hunden har ont i muskulaturen men inte får hjälp med detta, är att den börjar  kompensera med andra muskler, det vill säga spara på den onda muskeln och använda friskare muskler i dess ställe (där det är möjligt förstås). Detta orsakar problem i rörelseapparaten i form av felbelastningar (se punkt 1) och högre skadefrekvens (se punkt 3).

Triggerpunkter är smärtsamma punkter i muskler och fascia (bindväv). Vid beröring eller tryck på dessa strålar smärtan vidare till ett större område i kroppen. Triggerpunkter går att behandla med massage men har ofta underliggande orsaker som kan behöva veterinärvård.

8. Massage är avslappnande även för sinnet

Beröring är något som alla varelser uppskattar och längtar efter, det är inbyggt i oss. På grund av beröring har massage en avslappnande effekt på hunden. För många är det även den lugna stunden som hunden får under själva behandlingen som upplevs som avslappnande.

9. Massage påskyndar läkningsprocessen

Massage används efter operationer för att hjälpa läkningsprocessen genom bättre blodgenomströmning i mjukvävnader. Det är dock viktigt att inte stressa den läkande vävnaden för tidigt eller för mycket. Vid rehab används massage i samråd med veterinären.

10. Andra fördelar

Massage kan även stärka immunsystemet, förbättra matsmältningen och sänka blodtrycket. Allt detta blir möjligt när hundens stressnivåer sjunker i samband med massage. Den ökade cirkulationen och stimuleringen av huden kan ge hunden en bättre pälskvalitet.

Vill du veta mer om hundmassage? Läs blogginlägget Hundmassage - när, hur och varför?

Låt inte din hund vänta.
Du kan ge din bästa vän ett liv utan besvär och smärta, och det är aldrig för sent. Påbörja resan redan idag!
Boka nu