Vilka är vi

Om oss

Pit Performance erbjuder professionell rehabilitering, friskvård och träning för att din hund ska kunna leva ett aktivt liv med optimala ledrörelser och balanserad muskulatur utan besvär och smärta. Hos oss får din hund hjälp med att komma i form och behålla sin fysiska hälsa oavsett ras, ålder eller aktivitetsnivå. Vi tar gärna emot hundar av kamphundstyp. Till oss kan du vända dig även om din hund skulle lida av rädslor, aggressivitet eller andra problematiska beteenden.

På mottagningen är din hund i trygga händer i en lugn miljö, och vi kan även besöka er i hemmet om det passar dig och din vän bättre. Vi tror på att skapa en positiv känsla hos hunden och därför gör vi ingenting som din hund inte känner sig bekväm med. Vi använder oss av Fear Free metoder (frivillig hantering). All undersökning och behandling är anpassad för just din hund för att bäst tillgodose hundens behov.

Pit Performance är ett ansvarsförsäkrat företag med Sveriges Hundföretagares H-märkning.

Medlemsbevis Sveriges Hundföretagare

Presentation

Jag som driver Pit Performance heter Sari Taipale och är diplomerad hundfysioterapeut samt balansbollsinstruktör via Svenska Fysioterapiskolan och har studerat anatomi, fysiologi samt djuromvårdnad vid Svenska Lantbruksuniversitetet, SLU. Jag är en Fear Free Certified Professional vilket betyder att jag jobbar aktivt med att förebygga och lindra rädsla, ångest och stress hos hundar som kommer till mottagningen. Jag har gått utbildning i fasciabehandling hos Atlasbalans och i laserbehandling hos Irradia. Vattenlöpbandskurs har jag gått hos brittiska Greyfriars som är specialiserade på att rehabilitera allvarligt skadade hundar. Jag har även gått ett år på röntgensjukskötarprogrammet på Karolinska Institutet. Jag utbildar mig kontinuerligt och tar del av forskningsrapporter för att hålla mig uppdaterad om det senaste inom rehabilitering, hundträning och näringslära. Jag har 15 års erfarenhet som designer och har kandidatexamen inom grafisk design och illustration från Konstfack.

Mina intresseområden är postoperativ vård och rehabilitering av neurologiska skador, färska benfrakturer och frakturer med försenad läkning samt artros och senskador. Jag har bra samarbete med flera veterinärkliniker i Stockholmsområdet.

Jag är matte till två staffordshire bullterriers, en thai ridgeback dog samt två amstaffblandningar som jag adopterat från Spanien.

Jag är medlem i

Sveriges Hundföretagare logo

Sveriges Hundföretagare

Branschorganisation för hundföretagare med etiskt hundtänk, hög kvalitet på tjänsterna och uppdaterad kunskap.

Fear Free Certified Professional logotyp

Fear Free Pets

Fear Free Veterinary Certification Program lär veterinärsjukvårdspersonal att eliminera rädsla, ångest och stress hos patienterna.

Online Pet Health logo

Online Pet Health

Kunskapsplattform för rehabiliteringspersonal inom veterinärmedicin.

Absolute Dogs logo

Absolute Dogs

Program och kurser för att förebygga och lindra rädsla, ångest & stress hos hundar.

Inför besöket

Innan ni kommer till oss

Rasta hunden ordentligt innan ni kommer och mata inte hunden 2 timmar innan.

Vid träning på vattenlöpbandet ser vi gärna att hunden är badad under det senaste dygnet. Detta för att på ett hållbart sätt utan kemikalier kunna erbjuda bra vattenkvalitet. Ta gärna med egen handduk för att minska tvätt efter endast en användning. Vi har små mikrofiberhanddukar att låna och självklart finns det badhanddukar om du glömt ta med en egen. Flytväst i de flesta storlekar finns att låna hos oss. Det finns ännu inte möjlighet för tvätt före eller efter träningen.

Ta gärna med en journalkopia om din hund har besökt en veterinär eller skicka den i förväg på e-post. Du kan också be veterinärkliniken skicka journalen till oss på e-post, gärna som pdf. Det går också utmärkt att be din veterinär eller annan hundfysioterapeut att skicka en remiss till oss.

Kolla gärna i förväg med ditt försäkringsbolag om du kan få ersättning för behandling hos oss. De flesta försäkringarna täcker rehabilitering upp till ett visst belopp som varierar beroende på försäkring och försäkringsbolag. Vi erbjuder inte direktreglering.

För att minska användningen av papper skriver vi inte ut papperskvitton utan skickar kvittot på mailen. Även övningar att göra hemma och övriga instruktioner skickas på mailen.

Ta gärna med ett munskydd och använd det när du kommer till mottagningen.
Läs här om hur vi arbetar för att minska smittspridningen

Under besöket

Så går besöket till

Kommer du till mottagningen med din hund så kan vi erbjuda behandling i en lugn och harmonisk miljö. Vi kan även besöka er i hemmet om det passar bättre. Vi använder oss av Fear Free metoder (frivillig hantering) och gör ingenting som din hund inte känner sig bekväm med.

Ofta börjar vi besöket med att göra en rörelseanalys utomhus, detta för att hunden ska kunna ta ut sina rörelser. Hunden kommer att vara kopplad under analysen. Ta med hundens halsband eller en bra sele som inte hindrar hunden från att röra sig naturligt. Vid behov spelas hundens rörelser in och analyseras innan det är dags att gå in på mottagningen.

Väl inomhus fortsätter vi med att prata om hundens livsstil och fyller i hundens uppgifter i journalen. Vi går igenom om det finns något vi behöver vara extra uppmärksamma på som exempelvis fysiska eller psykiska ändringar eller symptom. Detta kallas sjukdomshistoria eller anamnes.

Böjprovet görs när hunden står stilla på ett halkfritt underlag och är ett bra verktyg för att få reda på om hunden är stel eller kort i sin muskulatur eller har svårt att böja eller sträcka vissa leder. Vi känner även på hundens kropp för att hitta eventuella felbelastningar, obalanserade muskler och smärtpunkter. Detta kallas palpering och hundens reaktioner ger oss en viktig fingervisning på eventuella problemområden.

Därefter kan vi ställa en funktionsdiagnos och lägga upp en behandlingsplan som ofta innehåller behandlingar och övningar både på mottagningen och i hemmet. Ju mer engagerad du är som hundägare är desto bättre resultat ger rehabiliteringen. Ofta finns tid att ge hunden en lämplig behandling redan under första besöket. Vi visar också hur övningarna ska göras hemma, dessa skickas även på e-post efter besöket.

Ett första besök kan vara spännande för hunden och en ny miljö kan innebära stress. För att minska risken för detta arbetar vi i lugn och ro på hundens villkor. Därför bokar vi 60 minuter för ett nybesök. Beroende på behandling och hundens behov varierar återbesöken mellan 30 och 60 minuter. Vi kontrollerar resultaten som har nåtts av behandlingen på mottagningen och i hemmet, och justerar behandlingsplanen utefter hundens tillstånd och förutsättningar.

Efter besöket

Hemma

Behandlingarna som vi erbjuder påverkar din hund olika. Efter exempelvis laserbehandling kan din hund känna mindre smärta och helt plötsligt röra sig mer och snabbare än tidigare. Vissa hundar kan verka sämre dagen efter behandlingen för att sedan börja må bättre än de gjorde innan behandlingen. Det är viktigt att ha detta i åtanke och inte låta hunden röra på sig mer än veterinären/hundfysioterapeuten rekommenderar, trots att hunden mår bättre. Observera gärna hunden och lägg märke till beteendeförändringar som exempelvis att hunden plötsligt hoppar upp i soffan igen eller verkar gladare än innan.

Har din hund varit hos oss för att träna på vattenlöpbandet eller styrketräning, är det helt förståeligt att hunden blir trött efteråt. Nyttiga processer sätter igång i rörelseapparaten och det är viktigt att hunden får extra vila för att uppnå bäst effekt. Även den nya situationen att besöka mottagningen och träffa en ny människa kan göra hunden trött.

I de flesta fallen ingår det i rehabiliteringsplanen övningar som hunden ska göra hemma. Vi går igenom övningarna tillsammans och utförliga instruktioner skickas till dig i form av en pdf-fil på e-post. Markera vår e-postadress som säker avsändare och kolla igenom e-post som fastnat i spamfiltret om du inte fått e-post från oss inom 2 dagar.

Är du intresserad av att kartlägga din hunds beteende för att ta reda på om hunden har ont, kontakta mig för underlag.

Kom ihåg att rehabilitering ger snabbare läkning och ger bättre resultat efter exempelvis en operation. Har du kört fast med övningarna eller har andra funderingar, tveka inte att kontakta mig så löser vi det tillsammans!

Låt inte din hund vänta.
Du kan ge din bästa vän ett liv utan besvär och smärta, och det är aldrig för sent. Påbörja resan redan idag!
Boka nu